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Following are a dozen questions answered by the
engineering staff as part of the NFSA's Expert of the
Day (EOD) member assistance program during the
month of January 2020. This information is being
brought forward as the "Best of January 2020." If you
have a question for the NFSA EOD (and you are an
NFSA member), send your question to eod@nfsa.org
and the EOD will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of
the NFSA staff, generated as members of the relevant
NFPA technical committees and through our general
experience in writing and interpreting codes and
standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects and should
therefore not be considered, nor relied upon, as the
official positions of the NFPA or its Committees. Unless
otherwise noted the most recent published edition of the
standard referenced was used
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Question #1 - Class lll Standpipes

What is the minimum design pressure required in NFPA
14-2010 for a Class Il standpipe in a ten-story building
protected by an automatic sprinkler system utilizing both
a 2-1/2 in. hose connection and 1-1/2 in. hose station?
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Answer: A Class lll standpipe shall be designed to
meet both the requirements of the 2%z in. (Class I)
100psi residual pressure and that of the 1'% in. reducer
(class Il) of 65psi residual pressure at the outlet of the
connection. Therefore, the design pressure minimum
would be 100psi, satisfying both requirements per
NFPA 14-2010 Section 7.8:

7.8 Minimum and Maximum Pressure Limits

7.8.1 Minimum Design Pressure for
Hydraulically Designed Systems. Hydraulically
designed standpipe systems shall be designed to
provide the water flow rate required by Section 7.10
at a minimum residual pressure of 100 psi (6.9 bar)
at the hydraulically most remote 2% in. (65mm)
hose connection and 65 psi (4.5 bar) at the outlet
of the hydraulically most remote 1)z in. (40 mm)
hose connection.

It should also be noted that the AHJ may permit the
hose station to be omitted in lieu of a2 %2 in. x 1 Yz in.
reducer & cap installed on the 2-1/2 in. outlet:

5.3.3.2 Where a building is protected throughout
by an approved automatic sprinkler system, Class
Il hose stations for the use by trained personnel
shall not be required , subject to the approval of the
AHJ, provided that each Class | hose connection is
2 ¥ in. and is equipped witha 2 5 in. x 1 2 in.
reducer and a cap attached with a chain.

Question #2 - Residential Booster Pumps

Is a residential booster pump installed in a garage as

part of an NFPA 13D system required to be installed 18
in. above the finished floor per the 2018 IRC Section ¢ FERGusm
M1307.3, G2408.2, G2408.2.1, or UPC 507.3? S D

Answer: The answer to your question is "no." While it
is true that Section M1307.3 of the IRC states,
"Appliances having an ignition source shall be elevated
such that the source of ignition is not less than 18
inches (457 mm) above the floor in garages," Section
M1307.3 would not apply to a pump motor due to the
scoping language in 2018 IRC Section M1201.1. This
section states, "The provisions of Chapters 12 through
24 shall regulate the design, installation, maintenance,
alteration and inspection of mechanical systems that
are permanently installed and used to control
environmental conditions within buildings." Basically,
these chapters are discussing the heating and cooling
equipment of the house.

A pump motor for a sprinkler system does not control




the environmental conditions within a building, thus is
not subject to the requirements of Chapter 13, Section
M1307.1. As stated in this scoping language, Chapter
12 through Chapter 24 are in reference to mechanical
equipment controlling environmental conditions and
would not apply to the residential sprinklers system
components such as the booster pump.

Also, Sections G2408.2, G2408.2.1, UPC 507.3 were
used as evidence to enforce the elevating of the pump.
However, G2401.1 states that the applicability of
Chapter 24 only applies to, "fuel gas piping systems,
fuel-gas appliances and related accessories, venting
systems and combustion air configurations."
Additionally, Chapter 5 of the UPC only applies to water
heaters. Therefore, Chapter 24 of the IRC and Chapter
5 of the UPC, would not apply to electric fire pumps
either.

Question #3 - Antifreeze Loops and Backflow
Prevention

The NFPA 13-2010 Handbook discusses that there are
concerns regarding the additional elevation and
possible dilution to the antifreeze solution based on the
migration of the water into a second floor antifreeze
piping. Is there any documentation that supports the
requirement for a backflow device versus continuing
with the traditional antifreeze loop?

Answer: The use of a backflow preventor versus a loop
is at the discretion of the designer as long as the
requirements of NFPA 13-2010 and issued TIA's are
met.

Per NFPA 13-2010 a backflow preventor would not be
required when the requirements of Section 7.6.3.1 and
Figure 7.6.3.1 are met.

As explained in the annex note to Section 7.6.3.1,
antifreeze solutions have a higher density than water
and the installation of the loop will ensure that water
does not diffuse into the unheated space. Because the
level of the sprinklers is above the antifreeze loop, a
check valve with a 1/32 in. hole would need to be
installed at the bottom of the loop.

Question #4 - ESFR Sprinkler Obstructions

Per the sketch below, can a project utilizing ESFR
sprinklers omit the sprinkler below the 2 ft. 9 in. soffit if
sprinklers are located on either side of the obstruction
per NFPA 13-2016 sections 8.8.5.1.2(2) and
8.8.5.2.1.47
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Answer: The answer to your question is "yes."
Sprinklers may be omitted below the lower soffit if
sprinklers are located on either side of this obstruction
per NFPA 13-2016 sections 8.8.5.1.2(2) and
8.8.5.2.1.4, and the spacing between the two sprinklers
does not exceed the maximum allowable distance per
NFPA 13-2016. The fact that that the distance from the
sprinkler deflector on one side exceeds 18 inches does
not change this allowance. The sections referenced in
Chapter 8 do not contain any language limiting the
distance from the bottom of the soffit to the sprinkler
deflector at the upper ceiling.

In further support of this concept, refer to Figure
8.8.5.1.2(c) which is, in essence, half of the situation
described. Figure 8.8.5.1.2(c) does not have an 18-inch
limitation from the bottom of the soffit to the sprinkler
deflector at the upper ceiling, and this concept should
apply to this situation.

Question #5 - Pressure Relief Valves

Why would it be better to use pressure reducing valves
or pressure regulating valves instead of pressure relief
valves for systems with working pressures in excess of
175 psi?

Answer: Prior to 1999, pressure relief valves were
commonly used in systems with pumps to protect
against overpressure, but several factors caused the
NFPA 20 Committee to rethink this requirement. First,
NFPA 20 was changed to allow pump manufacturers to
produce split case horizontal pumps that produced up
to 140 percent of their rated pressure at churn, instead
of the prior 120 percent. This resulted in higher churn
pressures for listed pumps. At around the same time,
and mainly as a result of the One Meridian fire in
Philadelphia, a study of standpipe practices led the
NFPA 14 committee to increase the minimum pressure
at the top of a standpipe to 100 psi instead of the prior
65 psi. And finally, certain new technology sprinklers
created the demand for higher pressures and flows.

The end result of these factors was that more systems
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with pumps were being designed with reliance on
pressure relief valves, such that the overpressure would
be controlled through a large waste of water.

The rules of NFPA 20 were changed to require that
pumps be sized such that the maximum static supply
pressure plus maximum churn pressure did not exceed
the working pressure of downstream components,
adjusted for elevation (Section 4.7.7.1 in NFPA 20-2016
and -2019). This created a greater need for pressure-
reducing valves and pressure control valves.

Additionally, Section 4.7.7.2, immediately following that
requirement, rules out the use of pressure relief valves
for this purpose and Section 4.19.1.1 in the 2016 edition
and 4.20.1.1 in the 2019 edition state that pressure
relief valves can be used only where specifically
permitted by the standard.

The subsections that follow that section still require
relief valves for diesel pumps where 121 percent of
churn pressure plus the static supply pressure, adjusted
for elevation, exceeds the rating of components, but do
not void the requirement of Section 4.7.7.1. NFPA 20
also calls for the use of pressure relief valves for
variable speed pumps under some conditions.

Question #6 - Exposed CPVC

Can exposed CPVC pipe be installed without sprinklers
through a closet meeting the conditions of NFPA 13R,
or would sprinklers be required to protect the exposed
CPVC pipe?

Answer: The CPVCmay be run exposed in the closet
where sprinklers are permitted to be omitted and not
installed. From the time that nonmetallic piping was first
listed for use in sprinkler systems (prior to any listings
for exposed nonmetallic piping) Underwriters
Laboratories took the position that such piping needed
to be protected from the fire until it was backed within a
space not required to be protected with sprinklers. This
is the basis by which CPVC and other nonmetallic
piping can be placed within nonsprinklered joist
channels.

Question #7 - Small Room Rule

Can one standard spray sprinkler protect a room less
than 225 sq. ft if the dimensions are 16 ft-10 in x 11 ft
10in.?

Answer: The answer to your question is "no." With the
sprinkler placed the maximum 9 ft from one wall as
allowed under the rule, the distance from the opposite
wall would be 7 ft 10 in., exceeding the maximum 7 ft 6
in. that represents half the normal allowable distance
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between sprinklers. The extra distance is permitted only
for a single wall.

The rule was intended to accommodate avoidance of
center-of-room obstructions, commonly light fixtures,
and was not intended to indicate that sprinklers can
generally be used beyond their listed capabilities.

Question #8 - FM Global vs. NFPA

In a situation where the FM data sheets are less
stringent than NFPA 13 requirements, can just the FM
Data Sheets be followed?

Answer: While FM criteria is typically more stringent,
the design scheme provided by FM could be accepted
over NFPA as long as the Authority Having Jurisdiction
recognizes the FM Data Sheets as being equivalent to
the NFPA standards or an "alternate arrangement” to
the NFPA standards under Sections 1.5 or 1.6 of NFPA
13 (similar sections in other NFPA standards) the use of
the FM criteria would be acceptable.

It really just comes down to whether the local AHJ
agrees that the FM Data Sheets have the same overall
goals and objectives (or higher). Many AHJ's do agree
with this and allow the FM Data Sheets to be used
instead of the NFPA prescriptive requirements. But we
can't speak for all of them. What we do usually warn
people about with these discussions is that if you are
going to go down this road, you have to use the FM
Data Sheets in their entirety. You can't pick a few rules
out of the FM Data Sheets and then use NFPA
standards for the rest.

Question #9 - Panel Construction

A structure consists of I-Beams supporting a corrugated
metal roof deck resulting in gaps between the top of the
beam and the roof deck. Do these gaps disqualify this

construction from being considered panel construction?

Answer: The answer to your question is "yes." The
advantage of panel construction is that panel
construction (300 sq. ft maximum) is capable of trapping
heat and thus sprinklers located per the obstructed
construction criteria (sprinkler deflectors installed up to
22 inches below the ceiling deck) will activated in a
timely manner. Unfilled penetrations such as you have
indicated may compromise this heat trapping capability
and would not generally be allowed in panel
construction.

In order to consider this ceiling configuration as panel
construction these gaps could be filled. Another
possibility is that an engineer could prove to the AHJ
that the gaps would not compromise the heat trapping
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capability of this construction, it is possible that this
could be considered panel construction.

Question #10 - Storage Exceeding 10 ft Clearance

If the storage level to ceiling distance exceeds 10 feet
(due to warehouses not always being full), can NPFA
13-2016 Figure 17.2.1.2(b) Note 2 still be utilized, or
would a level of in rack sprinklers be required per
section 12.1.3.4.5 in addition to the ceiling sprinklers?

Answer: For storage with a clearance in excess of 10
ft., the system would have to be designed to protect a
storage height that correlates to 10 ft clearance or one
level of in-rack sprinklers must be provided beneath the
top tier of storage in accordance with NFPA 13-2016
section 12.1.3.4.5.

12.1.3.4.5 Where the clearance to ceiling exceeds
10 ft for section 16.3 or section 17.2, protection
shall be based upon the storage height that would
result in a clearance to ceiling of 10 ft or providing
one level of supplemental, quick-response in-rack
sprinklers located directly below the top tier of
storage and at every flue space intersection

In this case, the density provided by Figure
17.2.1.2.1(b) would be appropriate for all storage of
Group A plastics stored per section 17.2.1.2.1 up to 15
ft. The design density used should be the one
prescribed by this figure (0.60 gpm/ft2 over 2,000 sq. ft)
with the additional installation restrictions for extra
hazard occupancies followed.

Question #11 - Surface Rust

Many sprinkler systems are installed prior to
conditioned air being fully functional in a building. Is
there cause for concern if surface rust develops on the
steel pipe and cast-iron fittings over time before the
building is closed in?

Answer: The answer to your question is "no." Any steel
or iron components exposed to air having greater than
60% humidity (or air and water) will corrode. Corrosion
rates are greater with high temperatures and higher
levels of humidity. However, the corrosion you
described would not be of grave concern. Typically, this
type of corrosion is referred to as "general" or "uniform"
corrosion which is a general thinning of the material
over time. This is very different from pitting or crevice
corrosion which would deteriorate the metal at an
accelerated rate. The observed corrosion (as described)
would be more of an aesthetic issue than cause for
concern about material performance or corrosion
damage.




Question #12 - Flushing

Debris (stones) was recently discovered during a fire
pump test and now flushing is required to clear the line.
If the pump feed is 6-inch, but the lead-in to the building
is 8-inch, what flushing criteria should be used?

Answer: NFPA 24-2019 Table 10.10.2.1.3 contains
flushing criteria for underground piping (the same as
NFPA 13-2019 Table 6.10.2.1.3) and bases its
minimum flow rates on the need to achieve a velocity of
10 ft/sec within the piping. This would suggest that the
criteria for the 8-inch main, 1,560 gpm, as that is where
the debris would originate; however, if 150% of the
rated flow of the pump exceeds 1,560 gpm, then that
value should be used. Flushing the system at a higher
volume than future pump tests would mitigate the risk of
churning up any additional debris in the underground
main.
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